Materiale de instruire

Pentru persoane vârstnice cu mobilitate redusă

În această platformă puteți să:

  • DiscutaÈ›i subiecte legate de mobilitate, care prezintă interes pentru dvs.
  • PuneÈ›i întrebări cu privire la materiale, cursuri, activități È™i modul de utilizare al platformei
  • Vă conectaÈ›i cu persoane similare dvs. È™i să vă împărtășiÈ›i experienÈ›ele
  • ÃŽnvățaÈ›i modalități prin care să duceÈ›i o viață sănătoasă È™i fericită
  • ÃŽnvățaÈ›i sa deveniÈ›i independent/ă È™i autonom/ă
  • DescoperiÈ›i modalități prin care să vă îngrijiÈ›i în mod corespunzător de nevoile dvs.
  • InteracÈ›ionaÈ›i prin mijloace audio-video cu profesorii È™i alÈ›i participanÈ›i
  • ColaboraÈ›i în documente de tip Wiki pentru a împărtăși cunoÈ™tinÈ›ele pe care le aveÈ›i cu alÈ›i participanÈ›i

Calitatea vieții persoanelor vârstnice cu mobilitate redusă

Pentru a menține o bună calitate a vieții, o persoană trebuie să aibă grijă de sine, să își mențină mobilitatea, să socializeze și să aibă grijă de siguranța proprie. Pe măsură ce îmbătrânim, mulți dintre noi găsim din ce în ce mai provocatoare îndeplinirea sarcinilor și activităților importante. În această secțiune vom învăța despre rutinele care țin de și influențează calitatea vieții, găsirea suportului potrivit și utilizarea tehnologiilor asistive pentru recâștigarea încrederii, a respectului de sine și a independenței.

Mă hrănesc

Conform Piramidei nevoilor a lui Maslow, nevoile fiziologice ale organismului, adică nevoile biologice primare, sunt cele mai importante și mai elementare dintre toate nevoile umane, iar una dintre ele este hrana, necesară supraviețuirii. Mâncatul satisface nevoia umană de bază pentru hrană, însă este mult mai mult decât atât. În unele culturi, mâncatul este un ritual de conectare, socializare și este întâlnit chiar și în afaceri. Mâncatul depinde de diverși factori determinanți - loc, oameni, timp, tradiții, obiceiuri etc. În această secțiune vom discuta toate dimensiunile esențiale ale hrănirii și modul în care acestea vă influențează viața.

Vreau să mă simt chipeș/ă

A avea un aspect îngrijit și a avea grijă de sine sunt cele mai importante semne de bunăstare și autonomie. Să arătăm prezentabil în fața oamenilor din jurul nostru îmbunătățește considerabil stima de sine și modul în care ne percepem pe noi înșine, oferindu-ne încredere în propriile puteri. Doar pentru că nu suntem atât de agili precum obișnuiam să fim, nu înseamnă că nu putem avea grijă de noi înșine și de felul în care arătăm. În această secțiune vom descoperi modalități prin care ne putem îngriji corpul în ciuda mobilității reduse.

Cum să mă descurc în propria casă

Să te simți confortabil și relaxat să te miști în propriul spațiu este esențial pentru o bunăstare și autonomie crescută. Mișcarea liberă și în siguranță în interiorul casei crește stima de sine și promovează un sentiment de siguranță. Schimbările stilului de viață, adaptarea la problemele de mobilitate determinate de procesul natural de îmbătrânire și/sau alte afecțiuni cronice de sănătate înseamnă că uneori trebuie să reevaluăm modul în care trăim și să ne adaptăm căminele în consecință. În această secțiune vom descoperi mici modificări care vă pot face să vă simțiți mai încrezători și mai relaxați în ceea ce privește viața de zi cu zi în propria casă.

Vreau să ies afară

Fără a lua în considerare câte alte activități putem face în timp ce suntem afară, ieșirea din casă este o activitate plăcută în sine, care ne ajută să rămânem sănătoși și fericiți. Mobilitatea redusă nu ar trebui să fie un obstacol în calea satisfacerii nevoilor noastre de bază – cum ar fi achiziționarea de alimente, cumpărarea de medicamente sau mersul la medic – sau nevoile noastre mai complexe – cum ar fi socializarea cu familia sau vizitarea prietenilor. În această secțiune vom găsi materiale care ne spun exact ce se poate face pentru a ne recâștiga autonomia și a redeveni parte din comunitate.

Îngrijirea mea în avans

Anticiparea problemelor posibile

Capacitatea de a recunoaște modificările stării de sănătate, de a interpreta semnificația acestor schimbări și de a alege măsurile adecvate pentru a acționa asupra lor sunt esențiale pentru menținerea unei sănătăți optime în timpul procesului de îmbătrânire. În acest fel, limitările fizice pot fi reduse, dând putere vârstnicilor să rămână mobili și să trăiască o viață autonomă. În această secțiune veți găsi materiale informative cu privire la schimbările caracteristice îmbătrânirii, ce semne trebuie luate în serios și ce dispozitive puteți utiliza pentru a detecta, urmări și gestiona aceste schimbări când apar.