Εκπαιδευτικό Υλικό

Για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με μειωμένη κινητικότητα και φροντιστές (άτυπους και επαγγελματίες)

Σε αυτήν την πλατφόρμα μπορείτε να:

  • Συζητήστε θέματα σχετικά με την κινητικότητα
  • Κάντε ερωτήσεις σχετικά με το εκπαιδευτικό υλικό, τις δραστηριότητες και πώς να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα
  • Συνδεθείτε με άτομα με παρόμοια προβλήματα κινητικότητας με εσάς και να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας
  • Μάθετε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ζήσετε μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή
  • Διδάξτε τον εαυτό σας είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος
  • Ανακαλύψτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φροντίσετε σωστά τις ανάγκες σας
  • Αλληλεπιδράστε με τους εκπαιδευτές και άλλους συμμετέχοντες με την χρήση οπτικοακουστικών μέσων
  • Συνεργαστείτε μέσω εγγράφων τύπου Wiki για να μοιραστείτε τη γνώση που έχετε με άλλους συμμετέχοντες

Ποιότητα Ζωής των Ατόμων Με Μειωμένη Κινητικότητα

Για να διατηρήσει κανείς μια καλή ποιότητα ζωής πρέπει να φροντίζει τον εαυτό του, να διατηρεί την κινητικότητα του, να παραμένει κοινωνικός και να φροντίζει για την ασφάλειά του. Καθώς μεγαλώνουμε, η εκτέλεση σημαντικών καθημερινών εργασιών και δραστηριοτήτων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε για τις ρουτίνες ποιότητας ζωής, την εύρεση της κατάλληλης υποστήριξης και τη χρήση υποστηρικτικών τεχνολογιών για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, τον αυτοσεβασμό και την ανεξαρτησία.

Τρέφω τον εαυτό μου

Σύμφωνα με την ιεράρχηση των αναγκών του Maslow, οι φυσιολογικές ανάγκες του οργανισμού, για παράδειγμα οι πρωταρχικές βιολογικές ανάγκες είναι οι πιο σημαντικές και πιο βασικές από όλες τις ανθρώπινες ανάγκες και μία από αυτές είναι η τροφή, απαραίτητη για την επιβίωση. Η τροφή πληροί τη βασική ανθρώπινη ανάγκη για θρέψη, αλλά είναι και κάτι περισσότερο από αυτό. Σε ορισμένους πολιτισμούς, η τροφή είναι μια μορφή σύνδεσης, επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης, ακόμη και επιχείρησης. Το φαγητό εξαρτάται από διάφορους καθοριστικούς παράγοντες – το τόπο, τα άτομα, τον χρόνο, τις τελετουργίες, τις συνήθειες κ.λπ. Σε αυτήν την ενότητα θα συζητήσουμε όλες τις βασικές διαστάσεις του φαγητού και πώς επηρεάζουν τη ζωή σας.

Θέλω να αισθάνομαι όμορφος/η

Το να έχει κανείς μια προσεγμένη εμφάνιση και να φροντίζει τον εαυτό του είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ευεξίας και αυτονομίας. Το να δείχνουμε εμφανίσιμοι στους ανθρώπους γύρω μας βελτιώνει σημαντικά την αυτοεκτίμηση και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μας στις δικές μας δυνάμεις. Επειδή οι κινήσεις μας δεν είναι τόσο εύκολες όσο παλιά, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και την εμφάνισή μας. Σε αυτή την ενότητα θα ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φροντίσουμε το σώμα μας παρά το γεγονός ότι έχουμε μειωμένη κινητικότητα.

Πώς να τα καταφέρω στο σπίτι

Το να νιώθετε άνετα και όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστα όταν μετακινείστε μέσα στο χώρο σας είναι απαραίτητο για την ευεξία και την αυτονομία σας. Η μετακίνηση μέσα στο σπίτι σας, ελεύθερα και με ασφάλεια αυξάνει σημαντικά την αυτοεκτίμηση και προάγει την αίσθηση της σιγουριάς. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η προσαρμογή σε θέματα κινητικότητας μέσω της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης ή/και άλλων χρόνιων παθήσεων υγείας σημαίνει ότι μερικές φορές πρέπει να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο ζωής μας και να προσαρμόσουμε ανάλογα το σπίτι μας. Σε αυτή τη διάσταση πρόκειται να ανακαλύψουμε μικρές αλλαγές που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πιο σίγουροι και ασφαλείς στην καθημερινή σας ζωή στο σπίτι.

Θέλω να βγω έξω

Χωρίς να υπολογίσουμε πόσες άλλες δραστηριότητες κάνουμε ενώ είμαστε έξω, η έξοδος είναι από μόνη της μια ευχάριστη δραστηριότητα που μας βοηθά να παραμείνουμε υγιείς και χαρούμενοι. Η μειωμένη κινητικότητα δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στον τρόπο ικανοποίησης των βασικών μας αναγκών –όπως τα ψώνια, η αγορά φαρμάκων, η επίσκεψη στο γιατρό– ή πιο περίπλοκες ανάγκες μας – όπως η συναναστροφή με την οικογένεια ή η επίσκεψη σε φίλους. Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε τρόπους για το πώς ακριβώς μπορούμε να ανακτήσουμε την αυτονομία μας και να γίνουμε και πάλι μέρος της κοινότητάς μας.

Φροντίζοντας τον εαυτό μου προληπτικά

Αναμενόμενα πιθανά προβλήματα

Η ικανότητα αναγνώρισης των αλλαγών στην κατάσταση της υγείας, η ερμηνεία της σημασίας αυτών των αλλαγών και η επιλογή κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση τους είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής υγείας κατά τη γήρανση. Με αυτόν τον τρόπο οι σωματικοί περιορισμοί μπορούν να μειωθούν, δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να παραμείνουν κινητικά ενεργά και να ζήσουν μια αυτόνομη ζωή. Σε αυτήν την ενότητα θα βρείτε υλικό σχετικά με το ποιες αλλαγές είναι χαρακτηριστικές κατά τη γήρανση, ποια σημάδια πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη και ποια τεχνικά μέσα ‘gadget’ να χρησιμοποιήσετε για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τη διαχείριση των αλλαγών αυτών, όταν συμβαίνουν.