Materijali za podučavanje

Za starije osobe s reduciranom mobilnošću

Na ovoj platformi možete:

  • Raspravljajte o temama vezanim za mobilnost koje vas zanimaju
  • Postavljajte pitanja o materijalima, tečajevima, aktivnostima i načinu korištenja platforme
  • Povežite se s ljudima sličnim vama i podijelite vlastita iskustva
  • Naučite načine kako voditi zdrav i sretan život
  • Naučite sebe kako postati neovisni i autonomni
  • Otkrijte načine na koje ćete se pravilno pobrinuti za svoje potrebe
  • Interakcija putem audio-video sredstava s trenerima i drugim sudionicima
  • Surađujte u dokumentima koji su u Wiki formatu kako biste podijelili znanje koje imate s drugim sudionicima

Kvaliteta života Starijih Osoba sa Smanjenom Pokretljivošću

Za održavanje dobre kvalitete života potrebno je brinuti se za sebe, održavati mobilnost, ostati društven i brinuti se o vlastitoj sigurnosti. Kako starimo, mnogima će obavljanje važnih zadataka i aktivnosti biti sve izazovnije. U ovom ćemo odjeljku učiti o kvaliteti životnih rutina, pronalaženju prave podrške i korištenju asistivnih tehnologija za ponovno sticanje samopouzdanja, samopoštovanja i neovisnosti.

Samostalno Hranjenje

Prema Maslowljevoj hijerarhiji potreba, fiziološke potrebe organizma, odnosno primarne biološke potrebe najvažnije su i najosnovnije od svih ljudskih potreba, a jedna od njih je hrana- neophodna za opstanak. Hrana je dovoljna za zadovoljavanje osnovne ljudske potrebe, ali ona je više od toga. U nekim kulturama jelo je oblik povezivanja, druženja, pa čak i poslovanja. Hranjenje ovisi o raznim čimbenicima – mjestu, ljudima, vremenu, ritualima, navikama itd. U ovom ćemo odjeljku raspravljati o svim bitnim dimenzijama prehrane i kako one utječu na vaš život.

Želim se osjećati lijepo

Uredan izgled i briga o sebi prvi su znakovi dobrog stanja i autonomije. Izgledati prezentabilno ljudima oko nas, uvelike poboljšava samopoštovanje i način na koji percipiramo sebe, dajući nam povjerenje u vlastite moći. Samo zato što naši pokreti nisu tako okretni kao što su bili, ne znači da se ne možemo brinuti o sebi i načinu na koji izgledamo. U ovom ćemo odjeljku otkriti načine na koje se možemo brinuti o svom tijelu unatoč smanjenoj pokretljivosti.

Kako se snalaziti u vlastitom domu

Osjećati se ugodno i što opuštenije se kretati unutar vlastitog prostora ključano je za dobrobit i autonomiju. Slobodno i sigurno kretanje unutar vašeg doma podiže samopoštovanje i potiče osjećaj sigurnosti. Promjene u načinu života, prilagođavanje problemima mobilnosti zbog prirodnog procesa starenja i/ili drugih kroničnih zdravstvenih stanja znači da ponekad moramo ponovno procijeniti način na koji živimo i prilagoditi svoje domove u skladu s tim. U ovoj dimenziji otkrit ćemo male promjene koje će vam omogućiti da se osjećate sigurnije i opuštenije u svakodnevnom životu u kući.

Želim izaći van

Ne uzimajući u obzir koliko drugih aktivnosti radimo dok smo vani, izlasci su sami po sebi ugodna aktivnost koja nam pomaže da ostanemo zdravi i sretni. Smanjena pokretljivost ne bi smjela biti prepreka na putu zadovoljavanja naših osnovnih potreba – kao što su kupovina namirnica, kupovina lijekova ili odlazak liječniku – ili naše složenije potrebe – poput druženja s obitelji ili posjeta prijateljima. U ovom ćemo odjeljku pronaći materijale koji nam točno govore što se može učiniti kako bismo ponovno stekli autonomiju i ponovno postali dio naše zajednice.

Unaprijed se brinem o sebi

Predviđanje mogućih problema

Osjećaj ugodnosti i što opuštenijeg kretanja unutar vlastitog prostora ključan je za dobrobit i autonomiju. Slobodno i sigurno kretanje unutar vašeg doma podiže samopoštovanje i potiče osjećaj sigurnosti. Promjene u načinu života, prilagođavanje problemima mobilnosti prirodnim procesom starenja i/ili drugim kroničnim zdravstvenim stanjima znači da ponekad moramo ponovno procijeniti način na koji živimo i prilagoditi svoje domove u skladu s tim. U ovoj dimenziji otkrit ćemo male promjene koje će vam omogućiti da se osjećate sigurnije i opuštenije u svakodnevnom životu u kući.